Skip to main content

Hur tar du hand om dina skor, sneakers, kängor eller boots i skinn? Modetipset Secondhand frågade experterna på Bäckmans Skoservice i Stockholm. Läs deras experttips här!

 

  1. Hur tar du hand om dina skinnskor?

 

Sköt om dina skinnskor genom att en gång i månaden applicera ett bra läderbalsam på skorna, exempelvis Saphir Renovateur. Applicera balsamet på ovanlädret i ett tunt lager med hjälp av en putsduk. Låt det sedan sitta kvar en stund och torka sedan av.

 

För grövre skor och kängor behöver du ett skofett, exempelvis Bäckmans läderfett, som du stryker på i ett tunt lager på ovanlädret. Låt det suga in i minst 30 minuter och borsta sedan bort det kvarvarande fettet med en tagelborste, exempelvis Brookman komboborste. Om du gör detta ungefär fyra gånger om året håller sig skorna i bra skick. Fettet skyddar väldigt bra mot regn och väta men blir inte snyggt på en blank skinnsko då det skapar en lite matt yta.

 

Tips! Applicera en skokräm i samma ton som dina skor med en putsduk eller påstrykarborste. Låt det suga in i lädret några minuter. Borsta sedan upp en glans med en tät skoborste. För extra glans kan du använda ett skovax. Polera med borsten och avsluta med att torka av skorna med en putsduk eller putsvante för en snygg finish.

 

  1. Hur tar du hand om dina mockaskor?

 

Du vårdar enkelt mockan genom att borsta den med en mockaborste, exempelvis Brookman mockaborste tar bort damm och ”ruggar upp” tillplattad eller ojämn mocka så den ser ny och fräsch ut. Gör detta ungefär en gång i veckan.

 

För extra skydd, spraya skorna med en impregneringsspray för att skydda mot väta och smuts. Om vädret ofta är dåligt (hej Sverige) behöver du göra detta ungefär en gång i månaden.

 

Få till en snyggare look på dina mockaskor genom att lämna in dem till skomakaren på tvätt, eller tvätta dem själv med ett mockatvättmedel, exempelvis Saphir Medaille d’Or Omninettoyant. Spraya sedan skorna med en matchande mockaspray med färgpigment. Som slutkläm, putsa randen på skorna med pigmenterad skokräm eller kantfärg – akta bara mockan!

 

 

  1. Hur tar du hand om dina lädersneakers?

 

Det bästa för skinn är någon slags kräm. Ett läderbalsam ger både näring och skydd för skorna medan en impregneringsspray bara ger ett skydd, utan att vårda skinnet. Läderbalsam kan du applicera med en putsduk. Använd skokräm i en färg som matchar dina skor för att snabbt göra skorna snyggare vid behov.

 

Tänk på att variera mellan olika skor, skor blir alltid fuktiga vid användning. Lädret behöver minst en dag att återhämta sig innan de används igen. Om du går runt i dina fuktiga skor sliter du snabbare ut lädret och det gör även att skinnet spricker snabbare. Inspireras av din pappa och använd klassiska skoblock i trä! De hjälper till att suga upp fukten från skon, samtidigt som de håller formen på dina skor.

 

Tips! Om du kommer hem efter ett ösregn och skorna är blöta eller smutsiga, borsta snabbt av med en borste eller torka av dem med en lätt fuktig trasa. Det tar någon minut och låter dina skor leva längre!

 

Tack Bäckmans Skoservice för detta!